10 tips om je goede voornemens écht waar te maken - Slim Concept - S

10 tips om je goede voornemens écht waar te maken

Goede voornemens maken we met ons verstand. Ieder jaar opnieuw. En ieder jaar opnieuw slagen veel mensen er niet in om ze waar te maken. Het probleem is dat ons gedrag aangestuurd wordt door ons gevoel.

Goede voornemens volhouden draait om wilskracht – de kracht om je gevoel aan te sturen – maar die wilskracht is niet onuitputtelijk. Na een lange werkdag is het bijvoorbeeld moeilijk om snoep te weerstaan.

Bovendien moet je meestal láng volhouden voor je effectief resultaten boekt, effect ziet of voordelen oogst.

Dan maar wachten op het nieuwe jaar om te herbeginnen? Waarom wachten we eigenlijk altijd tot Nieuwjaar om goede voornemens te maken? Van uitstel komt afstel!

Wil je zaken in je leven veranderen? Stop de excuses. Start vandaag! Hieronder lees je 10 tips om je voornemens waar te maken:

GOEDE VOORNEMENS WAARMAKEN? 10 TIPS!

1. STEL JEZELF 1 DOEL

Kies één (goed) voornemen dat je écht wilt realiseren. Integreer dit voornemen in je leven en maak er een routine van voor je een ander probleem aanpakt. Dat biedt het meeste kans op slagen!

2. PAS HET SMART-PRINCIPE TOE

Heb je één doel voor ogen? Mooi zo. Formuleer dit doel dan volgens het SMART-principe:

  • Is je doel Specifiek? Maak het concreet en ondubbelzinnig!
  • Is je doel Meetbaar? Meetbare doelen maken je vooruitgang zichtbaar.
  • Is je doel Acceptabel? Kies een doel dat haalbaar en aanhoudbaar is.
  • Is je doel Realistisch? Alleen een realistisch doel heeft kans op slagen.
  • Is je doel Tijdsgebonden? Stel een deadline voorop. Een droom met een deadline is een doel!

3. MAAK EEN BELOFTE AAN JEZELF

Een belofte aan jezelf is minder vrijblijvend dan een voornemen. Noteer je belofte en de eerste stappen die je gaat ondernemen om ze na te komen.

Herinner jezelf ook regelmatig aan deze belofte. Bevestig ze op goed zichtbare plaatsen: je agenda, je koelkast en waarom niet op je hoofdkussen?

4. NEEM STAP VOOR STAP EN HOUD VOL.

Volhouden is de boodschap!

Knip je doel op in tussendoelen die dichterbij liggen dan je einddoel. Als je deze tussendoelen bereikt dan proef je al van het succes.

En die vele kleine successen – stuk voor stuk duwtjes in de rug – helpen je om ook je einddoel uiteindelijk met succes te bereiken. Werk dus in fasen!

Wil je op een half jaar bijvoorbeeld 6 kg kwijt? Vier dan iedere maand die ene kilo meer die je afvalt en hou vol!

5. NOTEER JE RESULTATEN EN BLIJF POSITIEF

Noteer de vorderingen die je maakt regelmatig. Schrijf bijvoorbeeld op hoeveel je bent afgevallen. Zo heb je een goed overzicht en hou je jezelf niet voor de gek.

Voornemens worden vaak ook negatief geformuleerd. Het zijn immers punten die je aan jezelf wil veranderen. Als je er echter een positieve draai aan geeft, verandert dat meteen je hele mindset!

6. DEEL JE GOEDE VOORNEMEN MET IEDEREEN

Hou je goede voornemen niet voor jezelf, maar deel het met je familie en vrienden. Als je weet dat anderen je vorderingen op de voet volgen, wordt het voor jou heel wat moeilijker om er niet voor te blijven gaan.

7. ZOEK EEN COACH

Vraag iemand om je coach te zijn. Kies alleen mensen die je écht willen zien slagen. Als je motivatie begint te wankelen kunnen zij je een duwtje in de rug geven. Of neem een expert – een persoonlijke coach – onder de arm. Zij kennen alle kneepjes van het vak!

8. BELOON JEZELF

Vergeet niet om jezelf te belonen voor de tussendoelen die je behaalt! Geef jezelf een klein cadeautje of doe iets leuks. Zo heb je meteen iets om naar uit te kijken!

9. SLAAP VOLDOENDE

Slaapgebrek haalt je wilskracht onderuit. Wie zich moe voelt heeft veel minder kans om zich aan zijn voornemens te houden. Slaap dus voldoende!

10. VERGEEF JEZELF JE MISSTAPPEN

Zie een misstap – bijvoorbeeld zondigen met snoep  – als een tijdelijke onderbreking van je plan en pak de draad meteen daarna weer op.

Schuldgevoelens brengen je nergens, een positieve houding en vrolijk weer verder gaan, levert veel meer op!

Zo. Dat waren ze alle tien. Vergeet onderweg naar je doel zeker het volgende niet: volg je eigen tempo, evalueer regelmatig en blijf optimistisch!

Heel veel succes!

Duwtje in de rug nodig?

Wil je je goede voornemens waarmaken met een beetje hulp? Slim Concept helpt je graag verder tijdens persoonlijke coachingsessies en/of een aangepaste afslankkuur. Samen staan we sterker!

Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op via 0476 54 51 73 of via myriamlens@outlook.com! Of klik hieronder!

Illustratie: Cato Duys

Geen reactie's

Geef een reactie