Wil je het hoofd koel houden in koortsige tijden? Volg deze tips!

De huidige situatie is ongezien. Ze drukt je dan ook keihard met de neus op de feiten: onze vertrouwde waarden komen in het gedrang. Waarden als vrijheid, gezondheid, vertrouwen, stabiliteit, genegenheid en samenhorigheid staan op losse schroeven. Je lichaam schreeuwt om duidelijkheid, maar die komt er niet. Hoe ga je dan om met deze dagelijkse onzekerheid?

Beperkte bewegingsruimte en externe omstandigheden waar je geen vat op hebt? Da’s een ideale cocktail om je hersenen te doen flippen. En toch hoeft het niet zo te zijn. Neem het roer in handen: dan ben jij zélf opnieuw de kapitein van je leven. Ook in stormachtige tijden.

Hoe je dat doet? Wel, de fysieke maatregelen zoals je handen wassen en afstand houden ken je ondertussen wel. Als coach ga ik er alles aan doen om jou in deze periode ook mentaal gezond te houden!

Neem het roer in handen_ dan ben jij zélf opnieuw de kapitein van je leven. Ook in stormachtige tijden. - Quote - Slim Concept

 

Het is wat het is: erken de situatie

Ja, het is balen om iedereen te moeten missen. Ja, het is beangstigend wat er nu gebeurt in de wereld. In deze situatie heb je twee opties:

  • of je steekt je kop in het zand,
  • of je aanvaardt dat de situatie is wat ze is.

Makkelijk is dit niet, maar erkenning is de eerste stap. Toch blijft het een bittere pil om te slikken. Het allerbelangrijkste is om je knop zo snel mogelijk om te draaien zodat je dit alles kan accepteren. Ook al ben je misschien gefrustreerd, gelaten, angstig of verdrietig. Je moet vooruit.

Vechten of vluchten: overlevingsmodus

Dagelijks vuren de media talloze negatieve berichten op ons af. Onze hersenen vinden deze weelde aan negativiteit heerlijk. Ze kicken op alles wat bedreigend of gevaarlijk is of kan zijn. Ze willen zoveel mogelijk informatie verzamelen en dat is normaal. Acute stress helpt ons om alert te zijn, maar… het wordt ongezond als je hersenen de hele dag door op zoek gaan naar bedreigende prikkels.

De media zijn uiteraard broodnodig om goed op de hoogte te blijven, maar ons brein is niet gemaakt om de hele dag onder stress te staan. In combinatie met je eigen gedachten vormen deze nieuwsberichten een gevaarlijke cocktail van onbehaaglijke gevoelens zoals angst, woede, verdriet en wanhoop.

De overlevingsmodus in onze hersenen waarschuwt ons bij gevaar om te vluchten of te vechten. Door de adrenaline zijn we geneigd te vluchten, maar dat doen we niet. Dat kunnen we niet. Wat je daar wél tegen kunt doen? Je geest sterker maken.

Maak je geest sterker

Ga aan de slag met je gedachten en emoties. Laat ze toe en voel ze, ook al weet je dat ze afkomstig zijn van je eigen gedachten. Ze tonen jou dat je op dit moment in je leven iets afwijst, iets wat je moeilijk kan aanvaarden. Dit stelt je in staat om bij te sturen, te onderzoeken, te reflecteren.

Momenteel staat de wereld in rep en roer door allerlei gebeurtenissen. Ze gebeuren hoe dan ook. Wat belangrijk is, is

  • hoe jij over deze zaken denkt,
  • hoe jij ze aanvoelt
  • en hoe jij erop reageert.

Beschouw het als een opportuniteit om je geest sterker te maken!

Deze situatie is heel anders dan alle voorgaande situaties. Probeer daarom eens stil te staan bij wat je waarneemt. Samen kunnen we onze gedachten sturen! Jij bent immers zelf verantwoordelijk – en niet schuldig! – voor de keuzes die jij in je leven maakt en hoe jij met dingen omgaat.

Jij bent zelf verantwoordelijk - en niet schuldig! - voor de keuzes die jij in je leven maakt en hoe jij met dingen omgaat. - Quote - Slim Concept

 

Hoe pak je het aan?

We willen steeds alles onder controle houden, maar in werkelijkheid heb je eigenlijk nooit controle gehad en zal je dat ook nooit hebben. Toch hebben we de indruk dat de meeste zaken gebeuren zoals we ze ongeveer hadden gepland.

Waar je daarentegen wél invloed op kan uitoefenen, is op wat je doet of zegt. Dit beïnvloedt op zijn beurt je omgeving, je toekomst en je gezondheid.

Even naar het nu. Als je er bij stilstaat, zul je beseffen dat het leven dat je vandaag leeft eigenlijk volledig in orde is: je ademt, je eet, je slaapt. In essentie, zonder al die negatieve gedachten, is alles toch prima?

Probeer daarom vanaf nu bewust positieve gedachten te hebben. Het doet wonderen om regelmatig een andere input in ‘je computer’ te steken. Dat wil zeker niet zeggen dat je iedere morgen als een gek uit bed moet springen. De zon schijnt niet altijd, af en toe zal er een bui hangen. Dan hagelt het en stormt het. En dat is ok.

Zorgwekkende gedachten lijken misschien nuttig, maar dat zijn ze allerminst! De gebeurtenissen die zich nu voordoen, dié zijn relevant. Maak keuzes, neem voorzorgsmaatregelen, handel uit veiligheid, liefde, zorg of mededogen, maar nooit vanuit paniek!

Op dit moment voelt het alsof we geen grond meer onder onze voeten hebben. Tenminste, als we onszelf toelaten zo te denken en te voelen. Dat is de slechtste optie. We hebben immers toch geen controle over wat er wereldwijd gebeurt en hoe het virus verder zal evolueren. Wat er met de vele zieken en de annulaties zal gebeuren, we hebben er het raden naar.

Het enige wat wij zelf wél kunnen beslissen, is wat we denken. Jij beslist hoe jij jezelf erbij wilt voelen, hoe je bewust omgaat met je gedachten. Laat je daarom niet beïnvloeden door de gevoelens van anderen. Laat jouw waarden niet meer afhangen van iets buiten jezelf. Het zit allemaal in jou.

Was voortaan dus niet enkel je handen, maar geef ook je geest eens een grondige wasbeurt!

Laat jouw waarden niet meer afhangen van iets buiten jezelf. Het zit allemaal in jou. - Quote - Slim Concept

Zin om dit verhaal te delen?

Wat vond je van dit artikel? Heeft het je geholpen? Top! Deel je ervaringen hieronder in een reactie! Wil je deze tips ook met anderen delen? Deel dit artikel dan zeker op sociale media. Alvast bedankt!

Geen reactie's

Geef een reactie