7 gezondheidstips om je gewicht op peil te houden

Afvallen of gewoon op gewicht blijven lijkt voor veel mensen soms een onmogelijke opgave. Maar weet je wat? Dat hoeft het helemaal niet te zijn. Een gezond gewicht zit’m vaak in kleine dingen. Je hebt niet veel nodig buiten wat gezond verstand en wat bewustzijn.

In dit artikel deel ik 7 gezondheidstips die enorm voor de hand liggend lijken én zijn. Het probleem is vooral dat veel mensen de tijd niet hebben of nemen om er bewust bij stil te staan. Hoor jij daar ook bij? Lees dan snel verder!

7 GEZONDHEIDSTIPS VOOR EEN IDEAAL GEWICHT

1. WEEG JEZELF REGELMATIG

Weeg jij jezelf regelmatig? Doen! Koop een badkamerweegschaal en hou je gewicht geregeld in de gaten. Er zijn weinig dingen schadelijker voor je gezondheid op lange termijn dan overbodige kilo’s.

Voor veel mensen is het makkelijk om 1 à 2 kilootjes af te vallen. 5 à 10 kilo is al een heel ander verhaal. Laat het dus nooit zover komen! Waak over je gewicht en grijp in als je bijkomt!

2. LEER KOKEN EN KOOK VERS

Vers (leren) koken kan je veel geld besparen én je helpen om gezond te eten. Waar wacht je dus nog op? Probeer:

  • smakelijke manieren te vinden om je eetpatroon te variëren
  • je inname van groenten, fruit en andere voedingsrijke ingrediënten een boost te geven

Als je veel experimenteert met kruidenspecerijen en nieuwe kooktechnieken, dan kun je na een tijdje makkelijk alternatieven verzinnen voor ongezonde vetten, suikers en zout. Bovendien mijd je zo ook de overbodige calorieën die in kant-en-klare of voorverwerkte maaltijden zitten.

Kortom: ontwikkel een voedzaam én smakelijk (!) eetpatroon dat je makkelijk kunt volhouden en dat je helpt om gezond te zijn en om je gewicht op peil te houden.

3. MIJD SUIKERS

Mijd suikers! Probeer:

  • minder frisdrank te drinken
  • minder cornflakes met toegevoegde suikers te eten
  • minder tafelsuiker toe te voegen aan al wat je kookt of bakt
  • minder van die verleidelijke koekjes, chocolade en snoep te eten

Overbodige suikers vergroten je kans op obesitas, diabetes en bijgevolg ook hart- en vaatziekten. Het zijn in feite lege calorieën die niet de nodige voedingstoffen bevatten voor een gebalanceerd dieet.

4. BEWEEG EN WEES ACTIEF

Veel mensen hebben geen tijd voor sport en trainingsschema’s (denken ze), maar dat betekent niet dat je helemaal niet actief of actiever kunt zijn!

Bouw bewust actieve momenten in – 20 à 30 minuten per dag – al is het een keertje de fiets nemen in plaats van de auto, de trap in plaats van de lift of eens een stevige wandeling doen. Alle beetjes helpen!  Maar het moet gezegd: er gaat niets boven regelmatig sporten.

5. EET VOLDOENDE GROENTEN EN FRUIT

Voedingsleer is complex, en niet iedereen is een dieetkundige, maar hey: de basics zijn wel erg makkelijk om onder de knie te krijgen. In feite komt het gewoon hierop neer: eet veel groenten en fruit, vermijd junk food en geniet van je maaltijden, maar eet niet teveel of te vaak. Simpel, toch?

En neen, alcohol bevat helaas niet de juiste calorieën. Drink dus met mate! Water wel uiteraard. Water doet wonderen!

7 gezondheidstips om je gewicht op peil te houden - eet voldoende fruit - Slim Concept

6. PORTIONEER

(Pro)portioneer! En nee hoor, dat betekent niet dat je alleen maar kleine porties van je maaltijden mag eten. Van groenten en fruit mag je best grote porties eten. Ik heb nog nooit iemand dik zien worden door een teveel aan wortelen of bananen!

Wat ik bedoel is: eet grote porties van gezonde voedingsmiddelen, en kleinere porties van ongezonde voedingsmiddelen zoals snoep, alcohol en voorverwerkte voeding. Denk voedingspiramide!

7. ONTSPAN EN NEEM TIJD VOOR JEZELF

Stress en chaos zijn niet de juiste ingrediënten om je lichaam gezond en je gewicht op peil te houden. Neem daarom zeker af en toe wat tijd voor jezelf. Je weet wel, om te relaxen. Ik ben er zeker van dat je het begrip “ontspanning” makkelijk voor jezelf kunt invullen. Daarvoor heb je geen extra tips nodig!

MEER GEZONDHEIDSTIPS?

Heb je verdere vragen over deze gezondheidstips? Of wil je extra gezondheidstips? Een beetje hulp om je gewicht op peil te houden misschien?

Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op via 0476 54 51 73 of via myriamlens@outlook.com! Of klik hieronder!

Illustratie: Cato Duys

Geen reactie's

Geef een reactie