Wil je afslanken of afvallen? Dan draait je leven al snel om ‘calorieën’. De meeste mensen weten wel dat je afvalt als je:
- minder calorieën eet
- meer calorieën verbrandt door te bewegen
Maar bijna niemand weet wat een calorie is! Vreemd, toch? Daarom vertel ik je in dit artikel wat ‘calorieën’ zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe ze je lichaamsgewicht beïnvloeden!
DE CALORIE: EEN DEFINITIE
Voor iedere beweging die je maakt, heeft je lichaam energie nodig in de vorm van warmte. Om die warmte te produceren, verbrandt of ‘metaboliseert’ je lichaam voedsel.
De ‘calorie’
- is afgeleid van het Latijnse woord voor warmte: ‘calor’
- is een maat voor de hoeveelheid warmte die je lichaam produceert door voedsel te ‘metaboliseren’
Om het even heel wetenschappelijk uit te drukken: één calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water 1° Celsius in temperatuur te laten stijgen.
Als een banaan bijvoorbeeld 105 calorieën bevat, dan kan je lichaam 105 calorieën aan warmte (energie) halen uit die banaan. Die warmte gebruikt je lichaam om te kunnen bewegen.
CALORIE, KILOCALORIE EN KILOJOULE
CALORIE EN KILOCALORIE: VERWARRENDE TERMEN
Veel mensen gebruiken de termen ‘calorie’ en ‘kilocalorie’ door elkaar, maar eigenlijk klopt dat niet. De calorie is immers een veel kleinere meeteenheid dan de kilocalorie: 1000 cal = 1 kcal! Vergelijk het met meters en kilometers: ook niet hetzelfde!
De calorie is eigenlijk een te kleine eenheid om over de energie in voeding te spreken. De grotere kilocalorie leent zich daar veel beter toe! Afstanden tussen steden uitdrukken in kilometers is bijvoorbeeld ook veel handiger dan in meters, toch?
Het woord ‘calorie’ is echter makkelijker om uit te spreken en te onthouden. Daardoor is de term‘calorie’ ingeburgerd geraakt en kom je die het vaakst tegen als je over energie in voeding leest.
KILOCALORIE EN KILOJOULE: OUDE EN NIEUWE EENHEID
Om de zaken nog wat moeilijker te maken: eigenlijk zijn de calorie en de kilocalorie verouderde eenheden voor energie of warmte. De ‘joule’ en de ‘kilojoule’ zijn nu de internationale standaardeenheden voor energie:
- 1 kilocalorie = 4,2 kilojoules
De calorie mag dan vervangen zijn door de joule in andere domeinen: in de voedingsindustrie is de calorie nog steeds een veelgebruikte maat voor een hoeveelheid energie. Op termijn zal de joule de calorie wellicht wel verdringen.
DE ENE CALORIE IS DE ANDERE NIET!
Je lichaam haalt calorieën uit alles wat je eet, en al die calorieën leveren energie. Toch is de ene calorie de andere niet. Er zijn:
- “ rijke” calorieën: die bevatten – naast energie – belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vetzuren, vezels, vitaminen en mineralen
- “lege” calorieën: die bevatten “enkel” energie
Mooie voorbeelden van “lege” calorieën zijn tafelsuiker en de ethanol of alcohol die in bier en wijn zit. Als je te veel “lege” calorieën eet, dan krijg je niet alle voedingsstoffen binnen die nodig hebt. Dat kan leiden tot ondervoeding.
CALORIEËN TELLEN: MAAK DE BALANS OP
Je lichaam heeft energie nodig om te functioneren, te bewegen en te herstellen. Eet dus voldoende rijke calorieën om in de energie- en voedingstofbehoefte van je lichaam te voorzien.
Zorg wel voor een gezonde balans tussen je inname van calorieën en je behoefte aan calorieën. Calorieën kunnen je lichaamsgewicht immers op 3 uiteenlopende manieren beïnvloeden:
- Als je evenveel energie (calorieën) inneemt als je dagelijks verbruikt, dan blijf je op gewicht.
- Als je meer energie (calorieën) inneemt dan je dagelijks verbruikt, wordt die energie opgeslagen als reserves en kom je bij.
- Als je minder energie (calorieën) inneemt dan je dagelijks verbruikt, gaat je lichaam een deel van zijn reserves verbruiken en val je af.
Heb je de balans even genegeerd en ben je bijgekomen? Dan bereik je je streefgewicht terug als je:
- minder – liefst rijke – calorieën eet dan je dagelijks verbruikt
- je energiebehoefte opdrijft door te bewegen zodat je lichaam zijn reserves moet aanspreken
Zo, nu weet je wat calorieën zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe ze je lichaamsgewicht kunnen beïnvloeden. Het tellen van de calorieën kan beginnen!
Vragen of interesse?
Heb je verdere vragen over calorieën, gezonde voedingstoffen of afslanken? Of heb je hulp nodig bij het tellen van je calorieën?
Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op via 0476 54 51 73 of via myriamlens@outlook.com!
Geen reactie's