Suikerverslaving: eet jij te veel suiker?
Suikerverslaving: eet jij te veel suiker?
Je zit breinloos in de zetel naar je lievelingsprogramma te staren met een reep chocolade, een zak snoep of ander lekkers en je denkt “Nog één stukje, nog één snoepje… en dán stop ik.”
En voor je het weet is de ganse reep chocolade verdwenen en de zak snoep leeg! Herkenbaar?
Het gevoel ‘niet te kunnen weerstaan’ aan snoepgoed of andere snacks is één van de redenen waardoor we soms denken dat suiker verslavend werkt en ons zo dik maakt (en dat ook vlotjes als excuus gebruiken).
Stiekem weten we allemaal wel dat te veel suiker eten ongezond is. Maar wat is té veel? Bestaat er zoiets als een suikerverslaving? Wat zijn de oorzaken? En hoe weet je of je te veel suiker eet? Dat ontdek je in dit artikel!
Suikerverslaving: ongesuikerde waarheid of bitterzoet excuus?
Hoe komt het dat wij mensen blijkbaar afhankelijk zijn van bepaalde voedingsmiddelen en in hoeverre draagt dit soort voeding bij tot gewichtstoename?
Hoe komt het dat we die onweerstaanbare drang hebben – en het lijkt of we niet kunnen stoppen met eten – eens we begonnen zijn aan een zak snoep? Of hoe kan het dat het eten van suiker ons een gelukkig gevoel geeft?
Suikerverslaving en hormonen: een prettig gevoel
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie is tussen voedsel met een hoog suikergehalte eten en de aanmaak van hormonen. Zodra je iets zoet proeft, krijgt je brein het sein om dopamine en endorfine aan te maken:
- Endorfine geeft ons een kalm en rustig gevoel, eigenlijk een natuurlijke vorm van ‘high’ zijn.
- Dopamine, of ook wel het gelukshormoon genoemd, geeft je een gelukkig en blij gevoel.
Dopamine wordt door onze hersenen afgegeven bij alles wat we leuk vinden: tijdens het beoefenen van sport, het luisteren naar je lievelingsmuziek, het bedrijven van de liefde, het uitoefenen van je hobby…
Kortom: alles waar je je goed bij voelt. Deze verhoogde dopamine-afgifte in de hersenen onstaat dus niet enkel bij een verslaving!
Zeg niet suikerverslaving, maar pseudoverslaving
Beide hormonen ervaren we uiteraard als erg prettig. Geen wonder dat er bij het eten van suiker geen alarmbellen afgaan…
Suikers zijn dus zeker geen drugs! Ze hebben niet hetzelfde effect op ons lichaam en op ons gedrag als ‘echte’ drugs. Misschien moeten we de term ‘suikerverslaving’ maar gauw veranderen in ‘eet-afhankelijkheid’ of ‘pseudo-verslaving’.
Suikerverslaving bestaat immers niet en daarom zal je ook geen afkickprogramma’s of behandelingen vinden voor suikerverslaafden!
Suikerverslaving: mogelijke oorzaken
Dus zoetekauwen, snoepkonten, suikerjunks, zoetebekken, snoepers, lekkerbekken… hoe komt het dan dat we zo moeilijk van al dat zoets kunnen blijven?
Misschien denk je: “Pfffff ik ben heus niet afhankelijk of verslaafd!” Maar probeer er eens op te letten wat je zoal eet op een dag.
Wanneer je door de supermarkt wandelt zou je ervan versteld staan in hoeveel producten er tegenwoordig suiker verstopt zit! Bovendien is de kans heel groot dat je onbewust veel meer naar suiker verlangt dan je zelf door hebt.
Mogelijke oorzaken die aanzetten tot suikerdrang:
Hoe weet je dat je te veel suiker eet?
Deze tekenen verraden dat je echt te veel suiker eet:
1. Draaierig en trillerig gevoel
Te veel suiker in de voeding kan pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Ben je draaierig en trillerig door een daling van je bloedsuikerspiegel? Dan eet je mogelijk te veel suiker! Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze iets ‘moeten’ eten omdat ze zich zo slap voelen.
2. Hoge bloeddruk
Een hoge suikerspiegel heeft effect op het deel van de hersenen dat een impuls naar het hart stuurt. Daardoor kan het ritme en ook de bloeddruk verhoogd worden. Bovendien produceert ons lichaam bij te veel suiker meer insuline, een hormoon dat de hartslag opvoert.
3. Verslechterde concentratie of denkvermogen
Pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel hebben ook een effect op je concentratie. Een laag bloedsuikergehalte is slecht voor het concentratievermogen want bloedsuiker is dé energiebron voor de hersenen.
4. Minder energie
Als je vaak moe bent, kan dat eveneens met je suikerinname te maken hebben. Het kan ook invloed hebben op je nachtrust. Dus ’s avonds nog snelle koolhydraten eten verstoort de nachtrust, met alle gevolgen van dien.
5. Stemmingswisselingen
Kan jouw humeur van het ene op het andere moment omslaan? En ben je dan opeens écht niet meer te genieten als je chagrijnig bent? Ook dan is te veel suiker vaak de oorzaak.
6. Gewichtstoename
De weegschaal daagt je uit, maar dat wisten we natuurlijk al! Suiker levert nu eenmaal veel calorieën!
7. Steeds trek in zoetigheid
Word jij – bij wijze van spreken – al wakker met trek in zoet? Hunker je de hele dag door naar gebak en snoep? En laat die drang om te snacken zich niet bevredigen door gezondere snacks?
Alarmbel!
Als je merkt dat je continu trek hebt in zoetigheid, is de kans immers groot dat je te veel suiker binnenkrijgt!
8. Droge huid
Te veel suiker innemen kan lijden tot ontstekingen in ons lichaam, dus ook in je huid (drogere huid en acné).
9. Gebitsproblemen
Suiker eten is steeds weer een aanval op je tanden. De gaatjes zijn daar een direct gevolg van!
Dus…
Als je jezelf herkent in veel van bovenstaande punten, dan is minder suiker eten echt een belangrijke volgende stap! Hoog tijd om er iets aan te doen.
Dat wil niet zeggen dat je álle koolhydraten moet laten staan. Het gaat erom dat je de snelle koolhydraten vervangt of zeker meer beperkt en ze vervangt door koolhydraten die geleidelijk door je lichaam verteerd worden.
Ik hoor dagelijks hoe moeilijk het is om steeds weer het gevecht aan te gaan met deze onweerstaanbare ‘suikerverleider’.
Toch blijft het een stille killer.
Ik ga afsluiten met een heel oud en wijs gezegde: voorkomen is zoveel beter dan genezen!
Slanker en gezonder leven met een beetje hulp?
Heb je verdere vragen over suiker en “suikerverslaving”? Wil je extra gezondheidstips? Of wil je een beetje hulp om je gewicht op peil te houden en gezonder te leven?
Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op via 0476 54 51 73 of via myriamlens@outlook.com! Of klik hieronder!
Geen reactie's