Persoonlijke ontwikkeling - wat is persoonlijke groei - door Slim Concept

Oei, ik groei! Persoonlijke ontwikkeling: wat is dat eigenlijk?

Als mensen me vragen: Wat wil je nu zeggen met persoonlijke ontwikkeling? Wat is dat eigenlijk, persoonlijke groei? Dan antwoord ik meestal: Heb je een leven lang tijd?

Want dat is het hoor, persoonlijke ontwikkeling: een dagelijkse oefening op lange termijn! MAAR, het moet gezegd:  je stretcht er wel enorm van. Het is gymnastiek voor en door de hersenen!

Klinkt dat allemaal wat warrig? Geen zorgen! Hieronder vertel ik je uitgebreid wat persoonlijke groei precies inhoudt:

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

1. Persoonlijke ontwikkeling is verantwoordelijkheid nemen.

Voor mij was dit mijn grootste inzicht. De dag dat ik besliste om 100% verantwoordelijkheid te nemen voor mijn leven, veranderde alles!

Ik ben redelijk allergisch voor mensen die steeds het volgende excuus gebruiken: “Zo ben ik nu eenmaal.”

Ze zullen zich steeds blijven gedragen als slachtoffer en ze zullen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven. Zwak excuus, toch?

Besef dat JIJ verantwoordelijk bent voor je eigen leven en neem het heft in eigen handen!

2. Persoonlijke ontwikkeling is zelfkennis.

Je kan pas groeien, en jezelf ontwikkelen, als je weet wie je bent. Jezelf leren kennen is niet altijd makkelijk of plezierig, maar deze uitdaging zal niet verdwijnen door je ogen ervoor te sluiten.

Leer jezelf en je talenten (ver)kennen, je kwaliteiten of vaardigheden verbeteren, maar ook je valkuilen ontdekken of wat jou het meest uitdaagt!

3. Persoonlijke ontwikkeling  is jezelf accepteren zoals je bent: ieder mens is uniek!

Als individu ben je niet beter of slechter dan anderen, hooguit anders. Het heeft geen zin je anders voor te doen of je te vergelijken met anderen. Je kunt alleen maar worden wie je al bent.

Soms gaan we door onze belemmerende overtuigingen zelf op de rem staan van onze eigen persoonlijke ontwikkeling, terwijl je net zelfvertrouwen moet opbouwen en moet timmeren aan je zelfbeeld.

Door dit te doen ga je weer gas geven, ga je vrijheid en vooruitgang ervaren. De manier waarop je jezelf ziet is de manier waarop jouw leven eruitziet!

Persoonlijke ontwikkeling - wat is persoonlijke groei - door Slim Concept

4. Persoonlijke groei is werken aan je vaardigheden en erin geloven.

Denken, denken, denken… en niks doen! Inderdaad, dat is een valkuil waar we heel vaak intrappen. Maar met denken alleen kan je de vaatwasser niet aan de praat krijgen of zal je strijkmand niet leeg raken! Je zal dus actie moeten ondernemen.

Als je al 5 jaar iets uitstelt en steeds het voornemen hebt om het ooit eens te gaan doen, is het écht wel zonde van je tijd. Denk niet dat er met denken alleen iets gaat veranderen.

Denken – of beter gezegd: piekeren – het maakt de dingen alleen maar ingewikkelder. Als je er niets mee doet, heeft denken geen nut. Durf te doen!

5. Persoonlijke ontwikkeling is openstaan voor nieuwe dingen en je invalshoek verbreden.

Door jezelf te ontwikkelen en dingen in vraag te stellen ga je anders tegenover jezelf, de wereld en het leven staan.

De manier waarop je nu denkt (je bewustzijn) past bij je ontwikkelingsniveau van dit moment. Bijt je dus niet vast in jouw overtuigingen en jouw wereldbeeld! Sta open voor nieuwe dingen en verruim je invalshoek.

6. Persoonlijke groei is een werk van lange adem.

Persoonlijke groei is geen hocus pocus of ‘snel even fixen’. Een zaadje heeft ook tijd nodig om te groeien. Soms geven we te vaak op, omdat het niet snel genoeg gaat.

Belangrijk is dat je het inzicht krijgt, dat je de uitdagingen durft aangaan. Je zal merken dat je op aanzienlijke tijd heel wat kan veranderen.

Groei in de richting die jij wil!

Als jij vindt dat je niet hoeft te groeien is dat ook best prima. Niemand verplicht je ertoe jouw doelen te bereiken.

Uit eigen ervaring en uit wat ik merk tijdens mijn workshops, is dat mensen die stappen zetten naar persoonlijke ontwikkeling een innerlijke rust ervaren. Ze krijgen meer balans in hun leven omdat ze weten hoe ermee om te gaan.

Of je nu in een woelige periode van je leven zit, of kampt met een burn-out, of je nu vastzit op een bepaald levensgebied, of gewoon aan jezelf wil werken: persoonlijke ontwikkeling is nuttig voor iedereen!

Voor ie-de-reen. Persoonlijke groei bepaalt de kwaliteit van je leven!

Het zijn niet de uitdagingen zelf, maar wel de manier waarop we ermee omgaan die bepalen hoe we ons voelen over onszelf en ons leven!

Wil jij werken aan je persoonlijke groei?

Wil jij groeien en je leven veranderen, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken of waar je moet beginnen?

Tijdens de Mastermind training bij Slim Concept ontdek je heel veel tools om aan jouw persoonlijk groei te werken. Stop dat uitstelgedrag even in de kast en doe gewoon mee! Meer weten? Klik hier:

Geen reactie's

Geef een reactie